Basismaterialen

 

"Partikelschuimstof" is de verzamelnaam voor een hele reeks materialen met uiteenlopende interessante eigenschappen.

Vaak bestaat de ideale oplossing uit een combinatie van verschillende materialen.

EPS

EPS (expandeerbaar polystyreen) bewijst al decennia lang zijn kwaliteiten als goede en economische verpakkingsoplossing voor fragiele en/of temperatuurgevoelige producten.  Met een minimum aan grondstoffen kan een lichte verpakking ontworpen worden waarvan de eigenschappen bij het ontwerp perfect op voorhand berekend kunnen worden.

EPP

Het uiterst duurzame EPP (expandeerbaar polypropyleen) wordt vooral aangewend voor veelvuldig te hergebruiken retourverpakkingen en voor inbouwdelen voor de automobielsector (bumpers, hoofdsteunen, zonnekleppen, side-impact protection, ...).

P-EPP

De poreuze variant van EPP heeft bovendien geluidsabsorberende eigenschappen.  Door de open structuur biedt het ook extra mogelijkheden voor toepassingen i.v.m. drainage.

EPE

EPE (expandeerbaar polyethyleen) is flexibeler dan EPS en EPP en minder abbrasief. Het wordt vooral ingezet wanneer grotere flexibiliteit vereist is en/of wanneer er direct contact is met gelakte oppervlakken.

NEOPOR

De grijze varianten van EPS (zoals NEOPOR van BASF) bevatten grafiet waardoor de thermische isolatie nog verbeterd wordt. 

PIOCELAN, ARCEL, ...

Copolymeren zoals PIOCELAN, ARCEL etc. bieden tussenoplossingen die voordelen van verschillende materialen combineren (vb. rotatieverpakking met de stabiliteit van EPS, maar met grotere duurzaamheid).

E-TPU

E-TPU (geëxpandeerd thermoplastisch polyurethaan) is een super-elastische schuim. 
Het is even elastisch als rubber, maar dit met een lager gewicht.

 

ECOVIO, composteerbaar EPS

Composteerbare schuimstoffen van biologische oorsprong (zoals ECOVIO) zijn in volle ontwikkeling.